Header Image

Denis Kif

ambasador Velike Britanije u Srbiji
ambasador Velike Britanije u Srbiji

Denis Keefe, nosilac Kraljevskog ordena Svetog Mihajla i Svetog Đorđa (CMG), je britanski ambasador u Srbiji od juna 2014. godine, nakon što je tri godine bio ambasador u Gruziji i četiri godine ministar i zamenik šefa misije u Moskvi.

Denis Keefe se počeo da radi u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije 1982. godine. U periodu od 1982. do 1984., u Britanskoj ambasadi u Pragu je izgradio mrežu kontakata sa članovima Povelje 77 i ostalim disidentima. Vratio se u London da radi na evropskoj socijalnoj politici i jedinstvenom tržištu, a 1990. se pridružio timu koji je bio angažovan na ujedinjenju Nemačke i to učestvujući u razgovorima 2 + 4 kao šef nemačkog odbora. Od 1991. do 1992., u svojstvu evropskog dopisnika, radio je na novoj zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, učestvujući u radu Evropskog saveta u Maastricht-u.

Posle toga, pridružio se Britanskoj visokoj komisiji u Keniji, pomažući ovoj zemlji da održi svoje prve višestranačke izbore i nakon toga ostvari politički razvoj. 1996. godine imenovan je za zamenika šefa Odeljenja za međunarodnu saradnju u Južnoj Aziji, a 1997. i 1998. vodio je tim koji se pripremao za Azijsko-evropski samit (ASEM 2) u Londonu. Denis Keefe se vratio u Britansku ambasadu u Pragu 1998. godine i tu proveo četiri godine pomažući Češkoj u pripremama za pridruživanje NATO-u i EU.

Godine 2002. angažovan je od strane britanske vlade da vodi tim za izradu nacionalne strategije za borbu protiv terorizma (CONTEST). Vratio se u Ministarstvo inostranih poslova 2003. godine kao šef kineskog departmana u Hong Kongu, a potom i šef Far Eastern grupe, koji se bavi  Kinom, Japanom, Korejom i Mongolijom. Denis Keefe je bio ambasador u Gruziji od 2007.-2010. godine i tokom ovog perioda pomogao je Gruziji da sprovede reforme u procesu približavanja EU i NATO-u, kao i u rešavanju posledica raznih sukoba, uključujući i posledice rata sa Rusijom 2008. godine.

U periodu od 2010. do 2014., često je boravio u Moskvi kao predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, na poziciji zamenika ambasadora. U Rusiji je bio angažovan na rešavanju glavnih međunarodnih problema i poboljšavanju bilateralnih odnosa, te je bio uključen i u organizaciju Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju.

Denis Keefe rođen je u Bury St Edmunds-u, u grofoviji Suffolk u Engleskoj 1958. godine. On i njegova supruga Kate imaju šestoro dece. Studirao je klasičnu literaturu na Churchill College-u Cambridge-u gde je postao i magistar. Potom je proveo 3 godine na Hertford College-u u Oxford-u gde je proučavao helenističku poeziju. Njegovi lični interesi uključuju jedrenje, hodanje, pevanje i sviranje frule. Gospodin Keefe govori srpski, ruski, češki i gruzijski. 2016. godine je dobio Kraljevski orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa (CMG).