Aleksandar Gajović

Ministarstvo kulture i informisanja

Aleksandar Gajović je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja

Rođen je 1951. godine u Beogradu, gde stiče osnovno, srednje i visoko obrazovanje.Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu
Još kao srednjoškolac je sarađivao u izdanjima NIP Politika, da bi osmadesetih godina prošlog veka stalni angažman dobio u Politici Ekspres. Imenovan je 1987. godine za glavnog i odgovornog urednika časopisa Pop-Rok. Nešto kasnije pokreće periodično izdanje Huper, da bi u međuvremenu postao i glavni urednik Sveta kompjutera.
Početkom devedesetih se našao u četvoročlanom timu koji osniva i programski utemeljuje RTV Politika, u kojoj obavlja poslove pomoćnika glavnog i odgovornog urednika. Televizijsku karijeru autorski, scenaristički i voditeljski nastavlja na Trećem kanalu RTS-a, a onda i Prvom programu RTS-a, odnosno Yu-info kanalu.
U tom periodu je napisao i svoju prvu dramu, koju je nazvao „Porota“. Dramski tekst ” Knjaz, Vožd, gospodari” i knjigu ”Prvi srpski tajkun”, stvorio je tokom pandemije 2020. godine.
Bezmalo je dve godine proveo kao savetnik u Ministarstvu kulture i informisanju . U tom periodu je bio član radne grupe koja je iznedrila set medijskih zakona. Glavni i odgovorni urednik Ilustrovane Politike postaje 2013 godine.
Kao afirmisana ličnost iz oblasti novinarstva i kulture, zastupljen je u knjizi „Ko je ko u Srbiji“. Dobitnik je, između ostalog, godišnje Poltikine nagrade „Huper“, ”Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije, nagrade ”Zlatni Beočug” Kulturno prosvetene zajednice Beograda, VIP nagrade za novinraski iskorak 2017. Godine, kao i niz drugih priznanja.
Objavio je knjige enciklopedijsko-leksikografskog sadržaja „Ljudi i događaji koji su obeležili čovečanstvo“ (Narodna knjiga) i ”Veliki istorijski vremeplov” (Laguna). Autor je dela monografije „Dom omladine Beograda 1964-1994“ (Skupština grada), kao i zbirke televizijskih kolumni „Televizijski pogled iskosa“ (Narodna knjiga). Najzad, 2015. godine mu izlazi knjiga ”Za društvo u ćošku” (Čarobna knjiga). Kao saradnik IP Laguna, uredio i priredio veći broj izdanja.
Aktivni je fudbalski radnik (OFK Beograd).
Već pune tri godine (od 2017.) je na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informsianja RS.