Nj. E. Luka Gori

ambasador Italije u Srbiji

Luka Gori rođen je u Firenci 27. jula 1968. godine, diplomirao je političke nauke na Univerzitetu u Firenci 1993. godine, dok je diplomatsku karijeru započeo 1995. godine.

Nakon perioda provedenog u Generalnoj direkciji za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Italije, 1999. godine započinje svoj prvi angažman u inostranstvu u Ambasadi Italije u Moskvi. Godine 2003. pridružuje se Stalnom predstavništvu Italije pri Evropskoj uniji u Briselu, gde nadgleda odnose između EU i Zapadnog Balkana.

Godine 2007. vraća se u Rim gde radi u kabinetu ministra. Godine 2010. preuzima dužnost prvog savetnika u Ambasadi Italije u Vašingtonu.

  1. godine, po povratku u Rim, raspoređen je u Generalni sekretarijat Predsedništva Republike, u Kancelariju za diplomatske poslove.

Godine 2015. ponovo preuzima službu u kabinetu ministra. Iste godine postaje nosilac odlikovanja reda Viteza za zasluge Republike Italije.

Godine 2018. postaje zamenik generalnog direktora za politička i bezbednosna pitanja /direktor za zemlje Mediterana i Bliskog istoka.

Godine 2021. postaje zamenik šefa kabineta ministra.

Ambasador Gori ima strast prema pisanju, čitanju, umetnosti, filmovima, putovanjima i sportu, posebno fudbalu, košarci i tenisu.

Autor je raznih eseja o spoljnoj politici i pitanjima međunarodnih odnosa.

Luka Gori je oženjen Euđenijom i ima dvoje dece: ćerku Beatriče i sina Alesandra.