Branko Ružić

Branko Ružić
Vlada RS
MINISTAR DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE U VLADI SRBIJE

Rođen je 14. decembra 1975. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. Srednje obrazovanje je započeo u Australiji, da bi ga završio u Dvanaestoj gimnaziji u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na smeru za međunarodne odnose, gde je od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju studenta prodekana.

U više mandata bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, predsednik Poslaničke grupe SPS-JS i višegodišnji član Odbora za spoljne poslove, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za evropske integracije. Bio je i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

U Vladi Srbije, 2013. godine, obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, u periodu kada je usvojen pregovarački okvir i kada su zvanično otvoreni pregovori Republike Srbije i Evropske unije.

Član je Socijalističke partije Srbije od najranijih studentskih dana. U partiji je obavljao funkcije predsednika omladine, potpredsednika Glavnog odbora i predsednika Izvršnog odbora stranke, kao i portparola. Danas je na funkciji potpredsednika GO Socijalističke partije Srbije.

Veliki je poštovalac sporta i pasionirani navijač Fudbalskog kluba Partizan, gde je od 2009. do 2014. godine obavljao funkciju potpredsednika.

Na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije izabran je 29. juna 2017. godine.

Govori engleski jezik.

U braku je sa Anom, sa kojom ima sina Milutina i ćerku Elenu.

Tokom rada u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije, a zahvaljujući višegodišnjem političkom iskustvu, pokazao je zavidno znanje o funkcionisanju javne uprave, međunarodnim odnosima, zalažući se za veća prava radnika i socijalnu pravdu, a do rezultata na svakom od zaduženja dolazio je zahvaljujući organizacionim i rukovodilačkim sposobnostima.