Jelena Trivan

Jelena Trivan
Službeni glasnik

Rođena je 1973. godine u Kosovskoj Mitrovici. Odrasla je u Prištini, a nakon toga je živela u Kragujevcu gde je završila gimnaziju. Diplomirala je 1996. godine je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Završila je specijalističke studije u Briselu – “Evropske institucije i struktura EU”.

Otac joj je bio profesor na Pravnom fakultetu, a majka sudija. Nakon pobede koalicije „Zajedno“ radila je na jednoj od nezavisnih televizija u to vreme – Radio-televiziji Kragujevac. Predavala je zatim književnost u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a bila je i jedan od osnivača Unije sindikata prosvetnih radnika. Sa mesta profesorke književnosti zbog političkog angažovanja otpuštena je u proleće 2000. godine.
Nakon petooktobarskih promena, počinje da radi u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, na mestu zamenice Rasima Ljajića, gde je ostala do 2006. godine. Od 2004. predstavljala je Srbiju u Komitetu za ljudska prava Saveta Evrope.
Na funkciju portparolke Demokratske stranke imenovana je 6. maja 2006. godine. Bila je poslanica je u Skupštini Srbije od 2007. godine, kao i članica Odbora za evropske integracije i Odbora za kulturu i informisanje. Na XIV Skupštini DS održanoj 18. decembra 2010. izabrana je za potpredsednicu Demokratske stranke.
Krajem juna 2013. podnela je ostavku na sve stranačke funkcije u Demokratskoj stranci. U pismu koje je uputila rukovodstvu DS-a ona je navela da se na to odlučila “zbog neslaganja sa politikom tadašnjeg rukovodstva, koja za rezultat ima propadanje stranke”. Početkom februara 2014. napustila je Demokratsku stranku.
Početkom 2015. godine imenovana je za v.d. direktora „Službenog glasnika“.